Typegodkendelse

Hvis du er i tvivl, om én af vores stiger eller ét af vores stilladser er godkendt, så er det korte svar ja. Hvis du vil kontrollere, at et produkt er typegodkendt, kan du kigge efter RISE-symbolet på vores produktmærkater eller på produktsiderne på vores hjemmeside.

Det lidt længere svar er, at alle vores mobile stiger, arbejdsbukke, stilladser og arbejdsplatforme er typegodkendte. Når det drejer sig om produkter til fast montering på facader og tage, er der lidt andre regler, der gælder. Der er også andre typer produkter – såsom vores aluminiumskasser – der ikke kan godkendes, men som kan sælges og bruges uden godkendelse. Du kan læse mere om de forskellige produktkategorier og standarder nedenfor.

Nogle gange bliver standarder ændret og opdateret, men det er ikke noget, du behøver at bekymre dig om. Det eneste, der tæller, er, at produktet var godkendt, da du købte det, og du har lov til at fortsætte med at bruge det, selvom det ikke opfylder kravene i den nyeste standard.

Hvad er typegodkendelser, standarder og certifikater?

Før vi kan begynde at sælge en stige eller et stillads, skal de være typegodkendt. For at gøre det sender vi dem til et testinstitut, der tester og evaluerer, om de opfylder kravene i de relevante standarder. Hvis produktet består testene, kalder man det typegodkendt. Alle vores produkter er testet af RISE – Research Institutes of Sweden.

En produktstandard er et dokument, der indeholder specifikationer for, hvordan et produkt skal designes, og hvordan det skal testes. For eksempel er der indenfor stiger en europæisk standard kaldet EN 131. I den kan du for eksempel læse, at afstanden mellem to trin maks. skal være 300 mm, og at en platform på en trappestige skal testes med et vist antal kilo uden at gå i stykker. Disse typer standarder er ikke i sig selv obligatoriske at følge, men i de fleste lande er der love, der siger, at stiger og stilladser skal være typegodkendt i henhold til en standard, for at de må sælges og bruges.

Når produktet er testet og godkendt, udsteder RISE et certifikat, der er et dokument, der specificerer alle vores typegodkendte produkter. Certifikatet giver dig også mulighed for at se præcis, hvilken standard produktet er godkendt i henhold til (for eksempel kan et produkt godkendes i henhold til både en europæisk standard og en svensk standard). Men den nemmeste måde at finde ud af, om en stige er godkendt, er at kigge på mærkaten eller på produktsiderne på vores hjemmeside. Og du kan være ganske rolig – alle vores produkter, der er omfattet af en standard og kan godkendes, er typegodkendte.